Première Dilemma: karaktervolle zindering

Première Dilemma: karaktervolle zindering

Theater De Tramwerkplaats in Winschoten was donderdagavond 10 oktober de informele ontmoetingsveste van een pluimage, die in relatie stond met Cast & Crew van de film Dilemma van regisseur Marten van Holten. De rode loper werd door honderden voetstappen betreden. In de foyer gonsde een bonte mix van dialecten; het Oldambsters als boventoon. De sfeer voelde gemoedelijk ‘ontstugd’. Een gemeenschappelijke verwachting dwarrelde tezamen boven het gezelschap. De gong klinkt.
De ambachtshistorie figureert in de filmzaal. Een verbeeldend decor om de noeste arbeid van zo’n filmproject te illustreren. Geen stoel blijft onbezet. Ik post mij op een plek waar ik elk filmbeeld intens zal beleven. Het begint.
Hard hout draagt mij. Mijn rug druk ik recht. Familiair herkenningsgeroezemoes in mijn omgeving filter ik weg. Volledige concentratie op wat er op het doek gebeurt.
‘Jos, ik ga een speelfilm maken!’ Het script dat verhalend daarop volgde kleurde een verlangen. Het klonk zo herkennend; als een dubbele herkenning. En het gebeurde. Ik heb de première beleefd!
Dilemma mag je zelf beoordelen.
Een karakter vormt, een karakter creëert, …stimuleert, enthousiasmeert, dirigeert, regisseert….
Dilemma zindert, inspireert, Dilemma….Marten verbeeldt karakters, zingeving, leven…..
Zo puur

2 comments

  1. Ronnie de Winter · October 12, 2013

    De puurheid vind ik heel herkenbaar in de film Dilemma. Ook ik was bij de premiére en zoals hierboven beschreven keek en luisterde ook ik intens naar het beeld en geluid op het grote doek in de Tramwerkplaats. Een bijzondere ervaring. Hoe zou zo’n film wel niet worden als er budget voor zou zijn! Die gedachte schoot door mijn hoofd terwijl mijn ogen keken naar de prachtige clos-ups en ik me mee liet voeren door de traagheid van de muziek.

  2. Pingback: Première Dilemma: karaktervolle zindering | Jusd

Comments are closed.